wz
Hlavní stránka | Polévky | Hlavní jídla | Koláče | Přílohy | Saláty | Klokani | Speciality | Grilování | Abecední rejstřík



Recepty na grilování





Na této stránce budeme publikovat výhradně recepty a postupy, které jsme odzkoušeli a ochutnali u nás doma.

Grilované kuře (celé)
Kuře očistíme, nasolíme, (můžeme potřít směsí oleje a papriky) nabodneme na rožeň a pořádně zafixujeme, aby nám kuřátko na rožni pořádně drželo.
Rozděláme oheň tak, abychom při zahájení grilování měli dostatečnou vrstvu žhavého uhlí na grilování ptáka.
Když se nám zdá, že je vše OK, dáme kuře na oheň. Průběžně kuře potíráme směsí oleje a např. grilovacího koření, worcestru a pod.
Celková délka přípravy je cca 2 - 2,5 hod, možná i trochu déle. Doporučuji v počáteční fázi grilování kuře zabalit do alobalu, a asi po hodině grilování alobal odstranit.
V druhé fázi grilování nezapomínáme kuře pravidelně potírat. Pokud by při potírání měl oheň tendenci se příliš rozhořet, použijeme připravený rosič s vodou.
Hotové kuře rozporcujeme a konzumujeme s bramborem, nebo "jenom tak" s chlebem. Dobrou chuť :-)


***************



Příprava tohoto jídla bude vyžadovat trochu více času.

Tortillas Balsamico
K přípravě budeme potřebovat cca 500 g vepřového plecka, marinádu Balsamico (dá se běžně koupit), kousek pórku, půlku mrkve, asi šest stroužků česneku, kelímek zakysané smetany, půlku citronu, špetku soli a hlávkový salát. A abych nezapoměl, budeme potřebovat tortilly (8 ks), které se dají běžně v obchodech zakoupit, nebo si tortilly můžeme připravit doma.

Přípravu zahájíme tím, že maso nakrájíme na malé kousky nebo proužky. Nakrájené maso vložíme do misky s patentním uzávěrem, přidáme marinádu Balsamico, tak aby maso bylo zalité. Pokapeme citronovou šťávou, maso ještě zamícháme, misku uzavřeme a vložíme do lednice. Nesolíme. Ideální je, maso nechat v marinádě přes noc. Ráno můžeme maso ještě jednou promíchat.
Druhá (a myslím si mnohem příjemnější) etapa přípravy spočívá v tom, že rozděláme oheň v grilu, aby měl oheň dostatečnou intenzitu. Marinované maso budeme grilovat na pánvi. Místo oleje použijeme část marinády. Maso dáme na gril. Mezitím co se maso griluje, si připravíme zeleninu - česnek, mrkev a pórek nakrájíme na tenká kolečka. Když je maso asi tak napůl hotové, tak do pánve přidáme nakrájenou zeleninu. Ideální stav na konci grilování je, když zelenina není úplně na "sračku" (promiňte za výraz, ale nic jiného mě nenapadá). V průběhu grilování ochutnáme kousek masa - pokud by se nám zdálo, že je maso málo slané, tak přisolíme dle chuti.
Hotové maso sundáme z grilu a ihned si připravíme tortilly. Příprava je triviální - jednoduše je chvilku ohřejeme z obou stran na grilu. K tomuto účelu výborně poslouží litinová plotna, která se běžně dodává k plynovým sporákům.
Na ohřátou tortillu pak položíme list hlávkového salátu, přidáme maso a smetanu. Tortillu zavineme a okamžitě konzumujeme.
Dobrou chuť.


***************


Další recept je velice jednoduchý, ale opět vyžaduje trochu delší čas, protože maso je potřeba naložit na několik hodin do marinády, aby získalo správnou chuť.


Bůček v pivní marinádě
Budeme potřebovat plátky bůčku, asi 1 cm tlusté, které naklepeme a necháme několik hodin marinovat v pivní marinádě.
Takto připravené maso grilujeme na ohni. V průběhu grilování maso průběžně obracíme a potíráme zbylou marinádou. Hotový bůček můžeme konzumovat jenom s chlebem, nebo pokud se nám chce, tak si k masu můžeme udělat "šťouchané" brambory. Příloha je libovolná, nám k tomu velice chutnal hlávkový salát.
V případě nepříznivého počasí (tak, jak se to stalo nám) můžeme marinované maso klidně grilovat i doma v kuchyni v elektrické troubě. Nemá to ale tu správnou atmosféru a maso nevoní dýmem z grilu.
Nevadí, bude líp :-)




***************



Další recept je IMHO lahůdka. Upozorňuji ale, že toto maso asi nebude chutnat každému.


Jehněčí kýta
Kýtu si ke grilování předem připravíme. Příprava není nijak složitá. Nejdůležitější je maso důkladně zbavit loje a odblanit, protože lůj dává masu charakteristické aroma, kvůli kterému nemusí toto maso někomu chutnat. Očištěné a odblaněné maso prošpikujeme stroužky česneku a několika větvičkama rozmarýnu. Maso posolíme, pokapeme šťávou z jednoho citronu, potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením.
Původně jsem chtěl maso grilovat na rožni s motorkem, ale rychle jsem od tohoto záměru upustil, protože motorek jednoduše na takovej kus masa nestačil. Griloval jsem na roštu a maso průběžně otáčel. Kýta byla ze začátku zabalena v alobalu, který se pak odstranil.
Protože se jednalo o pořádnou "flákotu", tak jsem postupně, jak bylo maso již zvrchu propečeno, postupně nožem ukrajoval hotové kousky masa, až do doby, kdy bylo propečeno až na kost.




***************



Šašlik

K přípravě této lahůdky budeme potřebovat:

750 g skopové vykoštěné kýty
250 g prorostlé slaniny
2 zelené papriky
velkou cibuli
1 plechovku loupaných rajčat
sůl a pepř
trochu červeného vina
1 citron
olej

Maso nakrájíme na kostky 1,5 x 1,5 cm a naložíme do marinády, složené z citronové šťávy, soli, pepře, oleje a červeného vina. Do toho najkrájíme na stejné kostky nakrájenou papriku a cibuli. Přidáme rajčata z plechovky, promícháme a necháme v lednici odležet 1 den.

Před grilováním vyjmeme z marinády maso, papriku a cibuli. Nakrájime si slaninu na plátky. Na grilovací jehly napichujeme postupně maso, cibuli, slaninu, maso, papriku, slaninu. Postup opakujeme - končíme masem. Jemně stlačíme, připravíme si alobal, který lehce polejeme zbytkem marinády a jehlu do něj zabalíme.

Grilujeme ze začátku v alobalu, pak alobal odstraníme a grilujeme dál, přičemž maso průběžně potíráme zbytkem marinády.




***************



Grilované kuřecí stehna

Po delší odmlce jsme se opět dostali ke grilování. Počasí se konečně trochu zlepšilo a tak jsme se rozhodli, že ugrilujeme kuřecí stehýnka.
Postup není nijak složitý - ráno stehna naložíme do marinády a večer je ugrilujeme :-)))
Grilovali jsme u sousedů na lávovém grilu. Celý proces se mi oproti grilování na dřevěném uhlí zdál být rychlejší. S lávovým grilem jsem doposud neměl žádné zkušenosti a tak jsem se trochu obával jak to dopadne, jestli náhodou nebude mít náš pes kvalitní večeři.
Konečný výsledek byl ale nad očekávání - všichni si maso pochvalovali.
















***************









Další sekce:
Trochu teorie Marinády