wz
Hlavní stránka | Polévky | Hlavní jídla | Koláče | Přílohy | Saláty | Klokani | Speciality | Grilování | Abecední rejstřík



Trochu grilovací teorie





Na čem grilovat:

Existuje mnoho druhů grilů. V nouzi si vystačíme s obyčejným ohništěm, nad které uložíme na dva kameny rošt. Ale tenhle způsob grilování by vás asi v dlouhodobém horizontu neuspokojil. Na trhu je k mání široký výběr grilů, od těch jednoduchých plechových, přes litinové kotlíky, až po honosné betonové grilovací "centra".
My používáme při výjezdech s karavanem z prostorových důvodů malý (ale šikovný) skládací, plechový gril. Jeho nevýhodou je, že je vyroben z obyčejného tenkého plechu, a tudíž vydrží jenom jednu sezónu. Na druhou stranu, jeho pořizovací cena je cca 50,- Kč, takže není problém na začátku sezóny zakoupit gril nový.
Mnohem lepší je litinový gril s téměř neomezenou životností, který používáme už několik let k naší plné spokojenosti. Má výškově nastavitelný rošt, takže lze jednoduše regulovat proces grilování dle intenzity ohně.
Minulé léto jsem se inspiroval v Baumaxu a na zahradě jsem vytvořil "stacionární" gril, jednoduše tak, že jsem vzal rošt a obestavěl jej několika cihlama. Je to jenom takový gril typu "bratři držme se", ale výsledky jsou velice uspokojivé. Letos jsem gril ještě "upgradoval". Přidal jsem rožeň s elektromotorkem pro grilování drůbeže. Pro letošní sezónu mám nachystáno ještě jedno vylepšení - leštěný žulový kámen. Zkušenosti zatím nemám, poreferuji později.
Pravděpodobně to není poslední slovo. V budoucnu bych chtěl doma pořídit pořádný stacionární gril, ale s bočním ohništěm. Boční ohniště má oproti spodnímu ohništi tu výhodu, že tuk neodkapává do ohně a tím nevznikají u grilování tolik kritizované karcinogénní akroleiny.
O grilech na propanbutan s lávovými kameny se zmiňovat nebudu, protože s nima nemám vůbec žádné zkušenosti.



Palivo:

Ke grilování se nejčastěji používá dřevěné uhlí, které se dá běžně zakoupit v obchodech. Můžeme taky použít brikety z dřevěného uhlí, ale dle mého názoru brikety nedosahují kvality kusového uhlí (vyšší prašnost). Pokud nemáme zrovna k dispozici uhlí nebo brikety, můžeme jej s úspěchem nahradit normálním dřevem. Ideální jsou kousky tvrdého, bukového dřeva, které mají vysokou výhřevnost. Příprava ohně ze dřeva ale trvá o trošku déle. Oheň nejlépe založíme tak, že si nachystáme Rudé právo a tenké dřevené třísky. V ohništi zapálíme noviny a třísky, postupně přidáváme uhlí. Počkáme až uhlí začne hořet, pomáháme si přitom rozfoukavačem. Chvíli necháme uhlí v klidu, ať se rozhoří - orientovat se můžeme podle zvuku - uhlí začne charakteristicky praskat. Poté uhlí ještě rozhrneme a přidáme další dávku, chvíli počkáme něž se uhlí dokonale rozžhaví a můžeme začít s grilováním.



Pomůcky a nářadí:

Před grilováním je dobré si nachystat několik užitečných pomůcek, které nám usnadní práci. Z vlastní zkušenosti bych doporučil rozfoukavač ohně. Je v podstatě jedno pro jaký typ se rozhodneme, můžeme použít ruční nebo bateriový, oba typy nám poslouží stejně dobře. Klidně se dá použít i horkovzdušná pistole (na malé otáčky).
Dále bych doporučil rozprašovač vody na utlumení ohně. Občas se stane, že oheň se moc rozhoří a maso na roštu se začne pálit - v tomto momentu oceníme rozprašovač. V nouzi postačí obyčejná PET láhev naplněná vodou, které jsme do víčka vyvrtali 2 - 3 otvory o průměru cca 1 mm.
Ke grilování budeme ještě potřebovat běžné kuchyňské nářadí - vidličku, husí brko na potírání, lžíci, naběračku. A jestli můžu doporučit - mějte po ruce kleště.



Grilování:

U grilování nespěchejte, užívejte si jej. Maso průběžně obracejte a potírejte olejem a marinádou, aby se vám na ohni nespálilo. Hlídejte si oheň, aby byl tak "akorát". A samozřejmě nezapomeňte u grilování taky na sebe - sklenička dobrého vína, nebo piva nikomu neuškodí.


***************


Další sekce:
Marinády Recepty