wz










 

Brynzové halušky
Potřebné suroviny
Brambory - 1,5 kg, hladká mouka asi 0,5 kg, 2 vejce, 2 lžičky soli, 250g slaniny, 200 g brynzy, zakysaná smetana - 1 kelímek.
Doba přípravy (min)
60

Počet porcí
4 - 6
Brynzové halušky
Postup
Oloupané syrové brambory najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce a sůl. Vymícháme tuhé těsto, které přes cedník na halušky propasírujeme do vařící osolené vody. Kdyby se nám zdálo, že těsto je příliš řídké, tak jej dohustíme ještě moukou. Na zkoušku dáme do vody kousek těsta, když se nerozvaří, máme těsto tak akorát. Vaříme asi deset minut.
Hotové halušky přecedíme a v sítku ihned proplachujeme horkou vodou.
Slaninu nakrájíme na kostičky na pánvi rozškvaříme. Brynzu smícháme se smetanou a zlehka prohřejeme v kastrole, až vznikne hladká kaše.
Na talíř dáme porci halušek, přidáme rozehřátou brynzu a nakonec slaninové škvarky a trochu vyškvařeného tuku.

Jitka & Vlastik