
|










 |
|
Hovězí guláš |
Potřebné suroviny |
900 g kližky, 900 g oloupané, na kostičky nakrájené cibule.
2 velké papriky zbavené semínek a nakrájené na krátké nudličky.
3 rajčata, bez semínek, nebo 3 lžíce rajské pasty, nebo rajský protlak, nebo 2 šálky mexické salsy,
3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce majoránky, 10 stroužků česneku, jemně nasekaných
sůl a černý pepř, asi lžičku od každého na maso a pak dle chuti 3 šálky vývaru, nebo vody.
|
|
Hovězí guláš |
|
|
|
|
Postup |
Na kostky nakrájenou hovězí kližku osolíme a opepříme a osmažíme v kastrolu na sádle na prudkém ohni.
Maso lopatkou vyjmeme a na tuku na mírném ohni osmažíme do zlatova za stálého míchání cibulí.
Zaprášíme paprikou, papriku lehounce osmahneme, podlijeme vodou či vývarem a přidáme zpátky maso a zeleninu s kořením.
Táhneme asi hodinu a půl za občasného míchání a podlévání vodou. Když je maso měkké, dochutíme a odstavíme z plotny.
Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, kde jsme napřed přivedli do varu trošku vody na dně
(guláš se nepřichytí ke dnu jako když začneme se studeným hrncem a studeným gulášem).
Omáčka z rozvařených cibulí a napůl rozvařených paprik je dostatečně hustá.
Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku, nebo zápražku.
Dobrou chuť!
|
|
|
|
|
|
|