wz










 

Hovězí guláš
Potřebné suroviny
900 g kližky, 900 g oloupané, na kostičky nakrájené cibule. 2 velké papriky zbavené semínek a nakrájené na krátké nudličky. 3 rajčata, bez semínek, nebo 3 lžíce rajské pasty, nebo rajský protlak, nebo 2 šálky mexické salsy, 3 lžíce sádla, 3 lžíce maďarské papriky, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce majoránky, 10 stroužků česneku, jemně nasekaných sůl a černý pepř, asi lžičku od každého na maso a pak dle chuti 3 šálky vývaru, nebo vody.
Doba přípravy (hod)
3

Počet porcí
4 - 6
Hovězí guláš
Postup
Na kostky nakrájenou hovězí kližku osolíme a opepříme a osmažíme v kastrolu na sádle na prudkém ohni. Maso lopatkou vyjmeme a na tuku na mírném ohni osmažíme do zlatova za stálého míchání cibulí. Zaprášíme paprikou, papriku lehounce osmahneme, podlijeme vodou či vývarem a přidáme zpátky maso a zeleninu s kořením. Táhneme asi hodinu a půl za občasného míchání a podlévání vodou. Když je maso měkké, dochutíme a odstavíme z plotny.
Guláš je nejlepší druhý den, kdy jej ohřejeme v kastrolku, kde jsme napřed přivedli do varu trošku vody na dně (guláš se nepřichytí ke dnu jako když začneme se studeným hrncem a studeným gulášem). Omáčka z rozvařených cibulí a napůl rozvařených paprik je dostatečně hustá. Na správný guláš nepoužíváme k zahuštění žádnou mouku, nebo zápražku.
Dobrou chuť!

Jitka & Vlastik