wz










 

Nedělní kachna se zelím a knedlíkem
Potřebné suroviny
1 kachna, sůl, kmín.
Dále budeme potřebovat: 1 kg kysaného zelí, 10 dkg anglické slaniny, cibuli, 2 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, knedlík.
Doba přípravy (hod)
3

Počet porcí
6
Nedělní kachna se zelím a knedlíkem
Postup
Do pekáče vložíme osolenou kachnu na prsa a pokmínujeme. Přilejeme cca 2 dcl vody, kachnu zakryjeme horním víkem pekáče a vložíme do trouby. Pečeme při 200 st. C, průběžně kachnu poléváme výpekem, případně čistou vodou. Po cca 1 hod. kachnu v pekáči otočíme na záda a pečeme dál (zaklopenou). Kachnu dál průběžně kontrolujeme a poléváme. Po další hodině kachnu odklopíme, otoříme zpět na prsa a dopékáme už odkrytou, tak abychom získali křupavou kůži.
Příprava zelí: Kysané zelí dáme do hrnce, přidáme cca 3 dcl vody, pod pokličkou vaříme do měkka. Voda v zelí se musí téměř úplně odvařit. Do takto připraveného zelí přidáme zásmažku, kterou jsme si mezitím připravili.
Zásmažka: Na pánvi v oleji necháme osmažit drobné kostky anglické slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a ještě chvíli opékáme. Zalejeme vodou, promícháváme a provařujeme asi 5 minut. Získanou zásmažku pak přidáme do zelí.
Máme v podstatě hotovo, v pařáku ohřejeme knedlíky a můžeme servírovat.

Jitka & Vlastik