wz
Hlavní stránka | Polévky | Hlavní jídla | Koláče | Přílohy | Saláty | Klokani | Speciality | Grilování | Abecední rejstřík

Něco o klokanech

Klokaní maso

Klokani obecně

Klokani patří mezi savce - vačnatce.
Živí se především šťavnatými výhonky trav, bylinami i listy rostlin (to vše v čistém prostředí po Antarktidě nejméně znečištěného kontinentu).
Klokani jsou volně žijící zvířata, jejichž maso s lehkým nádechem chuti zvěřiny se stává při správné úpravě mimořádně křehkým.
Klokanů existuje 48 druhů a pouze čtyři druhy je dovoleno lovit pro jejich maso za přísných podmínek a kvót stanovených australskou vládou.
Odlov klokanů byl přitom dovolen až poté, co jejich počet ve volné přírodě stoupl natolik, že příroda sama už je nebyla schopna uživt;
proto klokani začali spásat i porosty, které jsou určeny především pro hovězí dobytek a ovce a tím způsobovali velké škody farmářům.
Povolení řízeného odlovu by těmto škodám mělo předejít a zároveň by jeho přísné podmínky měly zajistit optimální počet klokanů ve volné přírodě.


Údaje o klokaním mase
Klokaní maso ve 100 g obsahuje (dle rozboru Státního veterinárního ústavu a dalších dostupných informací)
92 Kcal, 21,1 % proteinů, 0,17 % tuku, 1,28 g sacharidů, 70,1 mg cholesterolu, 3,02 mg železa, 23,4 mg zinku
40 mg sodíku, kolagen a větší množství konjugované kyseliny linolové (CLA).


Jak se klokaní maso upravuje
Úprava klokaního masa není složitá. Je možno jej vařit, dusit, opékat na rožni, grilovat či péci v troubě
(pánev nebo gril je nutno předehřát na vysokou teplotu), ale je velmi chutné i v syrovém stavu (tatarský biftek).
Je výborné na minutky, ale i na přípravu složitějších jídel, resp. lze ho použít místo jakéhokoliv masa.
U minutek je nutno jej upravit rychle, tzn. příliš nepropékat, aby maso zůstalo šťavnaté.
Výborného výsledku dosáhneme, když maso předem naložíme do některé z marinád a pak zprudka opečeme.
Před podáváním je dobré maso nechat asi 5 min. "odležet", aby se šťáva v něm obsažená rovnoměrně rozložila.


Několik receptů


Dušené steakové filety v estragonové omáčce

Potřebujeme
500 g klokaních filetů, 2 menší mrkve, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje,
1 sladkou smetanu, 1 lžíci estragonového octa, sušený estragon.

Příprava
Filety necháme pomalu rozmrazit, opláchneme, osušíme. Osolíme a opepříme. V kastrolu rozehřejeme
olej, filety zprudka opečeme z obou stran a snížíme teplotu. Posypeme nakrájenou mrkví, nadrobno nasekanými
stroužky česneku, estragonem, přidáme lžíci estragonového octa, 2 dcl teplé vody a zalijeme polovinou sladké smetany.
Vše na mírném ohni dusíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu rozmixujeme. Vzniklou šťávu pak přivedeme do varu, vmícháme do ní
druhou polovinu sladké smetany a dále nevaříme. Maso nakrájíme na plátky, vrátíme do omáčky a zlehka necháme prohřát.
Podáváme s opečenými brambory.


Klokaní kostky pečené s rajčaty

Potřebujeme
500 g krájené klokaní kýty, 3 lžíce olivového oleje, 50 g slaniny, 1 větší cibuli, šálek pokrájené kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel), sůl, celý pepř, 500 g rajčat, 0,5 dcl červeného vína, 1 lžíci hladké mouky.


Příprava
Maso necháme pomalu rozmrazit, opláchneme a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme na rozpálený olej
a zlehka vyškvaříme. Přidáme jemně nakrájenou zeleninu a cibuli - na zlehka opečenou zeleninu dáme maso a vše opečeme.
Přidáme celý pepř, podlijeme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme oloupaná, nakrájená rajčata a dodusíme do měkka.
Maso s pepřem vyjmeme a veškerou zeleninu s rajčaty rozmixujeme, přidáme víno, maso, zahustíme moukou a zlehka
povaříme.
Podáváme s knedlíky nebo noky.


Klokaní špíz

Potřebujeme
280 g klokaních filetů, 40 g ananasu, 8 malých cibulek, mletou papriku, mletý kmín, 1 dcl suchého vína
olej, sůl, mletý pepř, vodu.

Příprava
Maso nakrájíme na kostky, orestujeme na oleji a rozdělíme na třetiny. Každou třetinu obalíme v jiném druhu
koření. Střídavě napichujeme na špejli, prokládáme kousky ananasu a polovinami cibulek.
Pak špízy poklademe do zapékací misky, osolíme a upečeme. Podle potřeby podlijeme vínem a vodou.


Klokan po jadransku

Potřebujeme
320 g klokaních filetů, 400 g mražené zeleniny (mrkev, petržel, celer, brokolice), 40 g hladké mouky,
200 ml mléka, petržel, sůl.

Příprava
Maso nakrájíme na kostky, opečeme na sucho, podlijeme vodou a osolíme. Podusíme a po cca 20 minutách
přidáme lehce rozmraženou zeleninu. Mouku rozmícháme v mléce a vlijeme do masa se zeleninou; směs
povaříme do změknutí masa. Hotové ozdobíme petrželkou.


Klokaní kuličky s česnekovou majonézou

Potřebujeme
500 g klokaních filetů, 2 středně velké cibule, sůl, 1 lžičku sladké papriky, 3 lžíce mléka, 3 lžíce olivového
oleje, 100 g polohrubé mouky, olej na smažení, 250 g majonézy a 4 stroužky česneku.

Příprava
Na olivovém oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli - necháme vychladnout. Maso pomeleme, přidáme
osmahnutou cibuli, sůl, papriku a strouhanku. Dobře promícháme. Z těsta vytvoříme kuličky o průměru 3 cm,
které obalíme v polohrubé mouce a smažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje asi 4 min.
Podáváme studené s ochucenou česnekovou majonézou (majonéza ochucená s utřeným česnekem) a pečivem.


Klokaní svíčková s rybízovou omáčkou

Potřebujeme
500 g klokaní svíčkové, mořskou sůl, nahrubo mletý pepř černý a zelený, 1 lžíci koňaku, 2 dcl rostlinného
oleje, 2 lžíce rybízové marmelády, 1 lžičku solamylu, 1 lžyčku citronové šťávy, 1 lžíci olivového oleje.

Příprava
Klokaní svíčkovou zlehka rozmrazíme, opláchneme, osušíme. Maso opepříme nahrubo mletými pepři. Do oleje vmícháme
koňak, citrónovou šťávu a promícháme. Do vzniklé směsi vložíme maso a necháme přes noc uležet v chladu.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a zprudka maso opečeme, asi 2 min. po každé straně. Maso vyjmeme, osolíme
a zabalíme do alobalu. Teplotu snížíme a do výpeku přidáme rybízovou marmeládu. Rozpuštěnou marmeládu lehce
poprášíme solamylem a ihned mícháme metličkou do zhoustnutí - přidáme špetku soli a ihned odstavíme. Opečené maso
překrojíme šikmo napůl, vložíme na nahřátý talíř a přelijeme šťávou.
Podáváme s hranolky nebo opečenými brambory.


Guláš z klokaního masa se sýrem

Potřebujeme
500 g krájené klokaní kýty, 1 lžíci másla, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 2 středně velké cibule, 50 g rajského
protlaku, 1 lžíci másla, 1 lžičku hladké mouky na zahuštění, 100 g strouhaného Parmazánu nebo Čedaru.

Příprava
Na másle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené maso, osolíme, opepříme a osmahneme. Mírně podlité
maso dusíme do měkka. Pak z másla a mouky připravíme světlou jíšku na zahuštění. Šťávu zahustíme jíškou, přidáme
rajský protlak, nasekaný česnek a povaříme. Při podávání posypeme nastrouhaným sýrem.
Podáváme s těstovinami.


Plněná kapsa

Potřebujeme
500 g klokaní svíčkové, špenát (nejlépe čerstvý), anglickou slaninu, žampiony, steakové koření
(např. Argentina grill), pepř, sůl.

Příprava
V mase vytvoříme kapsu a pak jej osolíme a okořeníme. Přidáme špenát a žampiony, kapsu sepneme
párátky a na pánvi zprudka orestujeme z obou stran (pod pokličkou).
Jako přílohu podáváme brambory, krokety, americké brambory nebo pouze zeleninu.


***** ***** *****