
|










 |
|
Dort - stadion |
Potřebné suroviny |
Korpus: 6 vajec, 37,5 dkg pískového cukru, 15 dkg mletých vlašských ořechů, 30 dkg polohrubé mouky, trochu sádla a hrubé mouky.
10,5 lžic vody, 1 prášek do pečiva.
Krém: 350 g másla + 50 g másla, 1,5 dcl mléka, 6 - 7 lžic hladké mouky, 50 - 100 g práškového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru.
Zdobení: Asi 50 g mletých vlašských ořechů, libovolná marmeláda, 100 g strouhaného kokosu, zelená potravinářská barva.
|
Doba
přípravy |
Půl dne :-)
|
|
Dort - stadion |
|
|
|
|
Postup |
Barvení kokosu Jeden den před pečením dortu si obarvíme kokos. Kokos a půl lžičky potravinářské barvy
dobře smícháme a rozložíme na plech vyložený papírem. Orosíme vodou a dobře promícháme. Přendáme na suchý papír
a za občasného promíchávání necháme vyschnout.
Korpus
Ušleháme vejce s cukrem a 4,5 lžícemi vody do pěny. Přidáme 6 lžic vody, ořechy a postupně mouku smíchanou
s práškem do pečiva. Vyšší plech vymažeme tuhým sádlem a prsty rozmastíme po celé ploše i okrajích.
Plech vysypeme hrubou moukou. Nalejeme ušlehanou hmotu a pečeme v mírné troubě při 150 - 180°C asi 40 minut, do růžova.
Vlažný korpus vyklopíme na vhodnou podložku a necháme vychladnout.
Krém
Z 50 g másla a mouky uděláme hustou světlou jíšku. Přidáme mléko a vanilkový cukr. Za stálého míchání uvaříme
hustou kaši, kterou provařujeme 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout.
V míse vyšleháme 350 g másla s lžící vařícího mléka do pěny. Přidáme mletý cukr a postupně všleháváme vychladlou kaši.
Dokončení a zdobení
Korpus podélně rozřízneme. Jednu polovinu natřeme krémem, druhou marmeládou a slepíme. Boky potřeme krémem
a posypeme strouhanými ořechy. Potom lehce potřeme krémem povrch korpusu a posypeme obarveným kokosem. Zdobítkem
uděláme čáry "hřiště", z drátu a ze zbytku staré záclony vyrobíme branky. Na hřiště dáme míč a máme hotovo. :-)
|
|
|
|
|
|
|