wz










 

Dort - stadion
Potřebné suroviny
Korpus: 6 vajec, 37,5 dkg pískového cukru, 15 dkg mletých vlašských ořechů, 30 dkg polohrubé mouky, trochu sádla a hrubé mouky. 10,5 lžic vody, 1 prášek do pečiva.
Krém: 350 g másla + 50 g másla, 1,5 dcl mléka, 6 - 7 lžic hladké mouky, 50 - 100 g práškového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru.
Zdobení: Asi 50 g mletých vlašských ořechů, libovolná marmeláda, 100 g strouhaného kokosu, zelená potravinářská barva.
Doba přípravy
Půl dne :-)

Počet porcí
-
Dort - stadion
Postup
Barvení kokosu
Jeden den před pečením dortu si obarvíme kokos.
Kokos a půl lžičky potravinářské barvy dobře smícháme a rozložíme na plech vyložený papírem. Orosíme vodou a dobře promícháme. Přendáme na suchý papír a za občasného promíchávání necháme vyschnout.
Korpus
Ušleháme vejce s cukrem a 4,5 lžícemi vody do pěny. Přidáme 6 lžic vody, ořechy a postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšší plech vymažeme tuhým sádlem a prsty rozmastíme po celé ploše i okrajích. Plech vysypeme hrubou moukou. Nalejeme ušlehanou hmotu a pečeme v mírné troubě při 150 - 180°C asi 40 minut, do růžova. Vlažný korpus vyklopíme na vhodnou podložku a necháme vychladnout.
Krém
Z 50 g másla a mouky uděláme hustou světlou jíšku. Přidáme mléko a vanilkový cukr. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou provařujeme 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout.
V míse vyšleháme 350 g másla s lžící vařícího mléka do pěny. Přidáme mletý cukr a postupně všleháváme vychladlou kaši.
Dokončení a zdobení
Korpus podélně rozřízneme. Jednu polovinu natřeme krémem, druhou marmeládou a slepíme. Boky potřeme krémem a posypeme strouhanými ořechy. Potom lehce potřeme krémem povrch korpusu a posypeme obarveným kokosem. Zdobítkem uděláme čáry "hřiště", z drátu a ze zbytku staré záclony vyrobíme branky. Na hřiště dáme míč a máme hotovo. :-)

Jitka & Vlastik