wz










 

Jahodový koláč
Potřebné suroviny
Na těsto: 80 g tuku, 2,5 dcl mléka, 4 lžíce cukru, 30 g kvasnic, cca 400 g polohrubé mouky, 1 vajíčko, špetka soli.
Posypka: 200 g cukru (krupice), 150 g hrubé mouky, 50 g másla.
A ještě budeme potřebovat: pokrájené jahody a dalších 100 g tuku.
Místo jahod můžeme klidně použít maliny nebo ostružiny.
Doba přípravy (hod)
2

Počet porcí
-
Jahodový koláč
Postup
Těsto: Na sporáku necháme rozpustit tuk. Do odměřeného množství mléka přidáme 4 lžíce cukru a mírně ohřejeme. Potom do mléka rozdrobíme kvasnice. Do větší mísy dáme polohrubou mouku, vajíčko a přidáme připravený kvásek, špetku soli a rozpuštěný tuk. Z této směsi vypracujeme řídké těsto, které necháme kynout asi půl hodiny, pak jemně promícháme a necháme dál kynout opět asi půl hodiny.
Posypka: V misce prstama rozmícháme hrubou mouku, krupicový cukr a plátky másla, až nám vznikne posypka, kterou posypeme koláč před pečením.
---------------
Na plech nalejeme 100 g rozpuštěného tuku a vyklopíme těsto, které rukama roztáhneme po celé ploše. Nahusto poklademe pokrájenýma jahodama a posypeme posypkou. Pečeme v troubě při 200° C do zlatova. Hotový koláč pocukrujeme a vychladlý rozkrájíme.

Jitka & Vlastik