wz










 

Piškotová roláda s banánem
Potřebné suroviny
Na těsto budeme potřebovat: 5 vajíček, 120 g krupicového cukru, 100 g polohrubé mouky, půl kávové lžičky citronové šťávy.
Na krém budeme potřebovat: 1 sáček čokoládového pudinku (40 g), 250 ml mléka, 100 g pískového cukru, 250 g másla, rum, 30 g ztuženého tuku.
Dále budeme potřebovat 2 banány, strouhaný kokos, želatinové bonbóny nebo kandované ovoce, stříbrné cukrové kuličky.
Doba přípravy (hod)
3

Počet porcí
-
Piškotová roláda s banánem
Postup
Těsto: Z bílků a citronové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Potom postupně vešleháme do sněhu polovinu cukru. Dále ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, a ty po malých částech metličkou vmícháváme do sněhu. Nakonec po částech vmícháme mouku.
Na plech dáme pečící papír a na něj rovnoměrně rozetřeme získanou hmotu. Pečeme v předehřáté troubě na 180° C 5 - 7 minut. Upečený piškot necháme vychladnout (na papíře, mimo plech). Vychládlý piškot srolujeme i s papírem. Po vychladnutí piškot opatrně rozvineme a potřeme připraveným krémem (tl. max. 0,5 cm). Na okraj, kde začneme piškot rolovat položíme po celé délce banány a piškot opatrně, už bez papíru srolujeme. Při rolování si pomáháme odlepeným pečícím papírem.
Krém: Do studeného mléka nasypeme sáček pudinku a 100 g cukru. Rozmícháme a dáme vařit za stálého míchání. Jakmile začne pudink probublávat, provaříme ještě 2 - 3 minuty (stále mícháme). Sundáme ze sporáku a okamžitě vmícháme ztužený tuk tak, aby byla hmota hladká. Dáme zchladit do vodní lázně a průběžně promícháváme. Jakmile je hmota vlažná, postupně do ní zašleháme polovinu másla, rum a druhou polovinu másla.
Finále Zarolovanou roládu potřeme jemně krémem, boky rolády posypeme strouhaným kokosem a nahoře roládu ozdobíme zbytkem krému za pomoci cukrářského zdobítka. Nakonec roládu dozdobíme kousky želé (kandovaného ovoce) a kuličkami. Hotovou roládu dáme vychladit.

Jitka & Vlastik