
|










 |
|
Rozinková hnízda |
Potřebné suroviny |
Na těsto:
500 g hladké mouky, 1 vejce, 1 balíček droždí (cca 42 g), 80 g moučkového cukru, 200 ml mléka, 80 g másla nebo rostlinného tuku,
nastrouhaná kůra z 1 citronu, špetka soli, mouka na posypání válu.
Na náplň:
100 g tuku k potření těsta, 125 g rozinek, 125 g korintek nebo sekaných ořechů.
Na polevu:
125 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 - 4 lžíce vody.
Tuk na plech - 100 až 200 g.
|
|
Rozinková hnízda |
|
|
|
|
Postup |
Všechny suroviny na těsto dobře promícháme v míse a necháme asi 30 minut kynout. Potom těsto rozválíme na velikost
klasického kuchyňského válu. Lehce potřeme tukem, posypeme rozinkami a sekanými ořechy. Placku srolujeme
jako roládu a nakrájíme na 30 plátků asi 1 cm silných. Ty klademe na plocho, na dobře vymazaný plech a jednotlivě je
ze všech stran potíráme tukem, aby nebyly slepené. Pečeme v troubě při 200°C do růžova. Nakonec ještě
horké hnízda potřeme polevou ze 3 - 4 lžic vody, skořice a moučkového cukru.
|
|
|
|
|
|
|