wz










 

Domácí rohlíky
Potřebné suroviny
1/2 kg hladké mouky, 1/4 l mléka, 1 vejce, trochu máku nebo kmínu, 8 dkg sádla, 2,5 dkg kvasnic, lžička soli, 2 lžičky cukru.
Doba přípravy (hod)
2

Počet porcí
-
Domácí rohlíky
Postup
Kvasnice smícháme s trochou vlažného mléka a s cukrem. Chvíli počkáme, než kvasnice začnou kvasit. Potom kvásek přidáme do mísy, kam jsme vsypali mouku, sůl a zbytek mléka. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na čtyři bochánky. Bochánky necháme kynout. Po vykynutí vyválíme z bochánků co nejtenčí kulaté placky. Placky potřeme sádlem a rozdělíme (od okraje do středu) na 8 stejných dílů, které stáčíme od okraje směrem ke špičce. Získáné rohlíky položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí a mákem (nebo kmínem). Rohlíky necháme na plechu ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě asi 10 minut při 180° - 200°C.

Jitka & Vlastik