wz










 

Zavináče
Potřebné suroviny
1 kg malých plevelných rybiček, sůl, ocet, cukr, cibule, kořenová zelenina, bobkový list, nové koření, celý černý pepř.
Doba přípravy
7-10 dnů

Počet porcí
-
Zavináče
Postup
Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později. Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3 - 4 dny.

Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl. Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody. Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3 - 4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě. Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.

Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do sklenice. Prokládáme nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem*, který jsme si předem připravili. Přidáme asi 4 ks bobkového listu, 20 kuliček pepře a 10 kuliček nového koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. moravanka, okurky).
!!! Pokud použijeme kořenovou zeleninu čerstvou, je potřeba ji předem uvařit a důkladně zchladit. !!!
Ryby necháme ještě 1 - 2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.

Jitka & Vlastik