
|










 |
|
Zavináče |
Potřebné suroviny |
1 kg malých plevelných rybiček, sůl, ocet, cukr, cibule, kořenová zelenina, bobkový list, nové koření, celý černý pepř.
|
|
Zavináče |
|
|
|
|
Postup |
Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později.
Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme
a necháme v chladnu proležet 3 - 4 dny.
Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl.
Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody.
Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3 - 4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě.
Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.
Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do sklenice. Prokládáme nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme),
kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem*, který jsme si předem připravili. Přidáme asi 4 ks bobkového
listu, 20 kuliček pepře a 10 kuliček nového koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. moravanka, okurky).
!!! Pokud použijeme kořenovou zeleninu čerstvou, je potřeba ji předem uvařit a důkladně zchladit. !!!
Ryby necháme ještě 1 - 2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo
cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.
|
|
|
|
|
|
|